Edunkuntavaalien ennakkoäänet on nyt annettu. Seuraavaksi äänestämään pääsee varsinaisena vaalipäivänä, tulevana sunnuntaina. Keski-Suomea kiertäessäni olen huomannut, että monella on vielä valinta omasta ehdokkaastaan kesken ja osa jopa miettii kokonaan äänestämättä jättämistä.

Ymmärrän hyvin niitä henkilöitä, joka eivät pysty päättämään omaa ehdokastaan. Edustajien väliset mielipide-erot ovat usein vaikea hahmottaa. Jokainen puhuu taholtaan vanhusten hoidosta, ilmastosta tai vaikkapa maahanmuutosta, mutta kuka näistä pystyy muotoilemaan sanoman juuri äänestäjän ajatuksiin sopivaksi? Uskon, että yhä suurempi osa äänestäjistä löytää vaaleissa useita potentiaalisia vaihtoehtoja. Joillekin esimerkiksi vaalikoneen ehdottama ehdokas on jopa pettymys, koska ehdokkaan puolue on väärä tai yksittäinen ajatus menee ristiin oman ajatusmaailman kanssa. Monella punnittavana on se, tehdäänkö äänestyksen osalta valinta henkilö, puolue vai yksittäinen asia edellä. Mikä näistä vaikuttaa eniten päätökseen? Vai pitäisikö valita henkilö, josta pitää? Onko sillä väliä, vaikka ei osaa tarkasti kertoa miksi jostain ehdokkaasta pitää? Onko kenties kuultu kaverilta, että ehdokas on hyvä, mutta ollaanko samaa mieltä kaverinkaan kanssa kaikesta?

Vaalikoneet ovat tuoneet helpotusta ehdokkaan valintaan. Ennen ehdokkaita käytiin tapaamassa toreilla sekä luettiin kirjoituksia sanomalehdistä, joiden pohjalta muodostettiin mielipide ehdokkaasta. Nyt kaikki tieto on saatavilla reaaliajassa – ehdokkaiden tekemiset ja sanomiset saadaan tietää heti, vaikka omasta kännykästä. Ehdokkaita verrataan omiin ajatuksiin nykyään prosenteissa, ja äänestäjät pyrkivät tietysti etsimään itselleen sopivimman ehdokkaan. Itsekin olen saanut sähköpostia, jossa kerrotaan minun olevan ”vain” 79 prosenttisesti samaa mieltä vaalikoneen tekijän kanssa. Vaihdettuamme muutaman viestin huomaamme, ettei asiakysymyksissä juuri mielipide-eroa ole, mutta silti äänestäjä meinasi jo olla äänestämättä, kun hänelle täysin sopivaa, 100 % ehdokasta, ei heti löytynyt.

Tulevien kansanedustajien pitää mielestäni ymmärtää kokonaisuuksien päälle. Ennen vaaleja nousee aina esille yksittäisiä asioita, joiden varjolla voi jättää taakseen isommat kokonaisuudet. Ehdokkaasi, kenelle haluat antaa äänesi, pitää pystyä vaikuttamaan parhaalla mahdollisella tavalla koko neljän vuoden vaalikauden ajan. Tässä ajassa tulee eteen lukuisia uusia asioita. Varmasti olisi hyvä tietää, kuinka ehdokkaasi ajatukset täsmäävät omiesi kanssa laajemmin kuin vain yhden, nyt pinnalla olevan asian osalta.

Miksi siis haluamme löytää vaaleissa henkilön, jonka ajatusten pitäisi olla täysin samat omien ajatusten kanssa? Eikö riittäisi, että ollaan samalla sivulla ja samassa kappaleessa? Harvalla on tuttavapiiriä, jossa kaikki ajattelevat kaikista asioista samalla tavalla. Ystävät tulevat silti hyvin toimeen keskenään, vietetään aikaa yhdessä ja halutaan toisille hyvää. Voitko nimetä omasta tuttavapiiristäsi 5 henkilöä, joiden kanssa mielipiteesi osuvat 79 % kohdalleen? Laajemmin ajateltuna arkemme rakentuu sille, että toimimme hyvässä yhteistyössä ihmisten kanssa, joiden ajatukset voivat poiketa suurestikin omistamme, esimerkiksi työpaikalla.

Samaa ajatusta pitäisi mielestäni soveltaa vaaleissa ehdokkaan valintaan. Valinta on varmasti vaikeaa, jos äänestäjä haluaa antaa äänensä vain 100 % sopivalle ehdokkaalle. Tämä 79 % on jo todella hyvä osuus, kun lähes neljä asiaa viidestä menee täysin yksiin äänestäjän kanssa. Joskus ehdokas voi jopa löytyä ”väärästä” puolueesta. Lopulta kuitenkin tärkeintä on, että annat äänesi!

111 prosenttisin terveisin,

Tommi Lunttila

kansanedustajaehdokas numerolla 111

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *