Kiitoksia viime tapaamisesta. Paljon onkin tapahtunut sen jälkeen. Sain kuulla puheesi syksyllä ja silloin sanoit olevasi aina heikompien puolella. Sanoit, että on tärkeää, että jokaisella olisi töitä. Nyt haluan kysyä, oletko luopunut näistä periaatteistasi? Olen lukenut monia otsikoita, joissa haluat rajoittaa puunkäyttöä, poistaa polttomoottoriautot ihmisiltä ja nyt viimeisimpänä haluat asettaa kohdennettuja arvonlisäveroja ruoalle, varsinkin lihalle sekä maidolle.

Kertoisitko minulle, miksi ruokaa pitää verottaa enemmän. Tämä on usein juuri se isoin menoerä pienituloiselle. Ruoka Suomessa on jo nyt eniten verotettua koko EU:ssa, yli 40 % ruoan hinnasta on erilaisia veroja. Ymmärrän, jos koet, että lihan- ja maidontuotanto on mielestäsi ilmaston pilaamista. Mutta eikö se kuitenkin ole meille suomalaisille parasta, että se tuotetaan täällä lähellä, suomalaisella työllä, eikä sitä tuotaisi maapallon toiselta puolelta? Siellä ei eläinten hyvinvointi, ruoan puhtaus tai työntekijän asema ole samalla tasolla kuin täällä Suomessa. Kotimainen elintarvikeketju työllistää yli 300.000 suomalaista mukaan lukien kaupan, joten pienestä porukasta ei suinkaan ole kyse. Ruoantuotannossa on todellisia haasteita. Tänäänkin lähes 5 maatilaa lopettaa toiminnan ja syynä on usein toiminnan kannattamattomuus. Kasvisten osuutta ruokavaliossamme on syytä lisätä. Mutta miten järkevänä näet niitä tuotavan tänne maailman toiselta puolelta? Siellä viljely aiheuttaa usein eroosiota ja kasvit kasvatetaan usein ulkopuolelta tuoduilla ravinteilla sekä vähenevillä pohjavesivarannoilla. Nämä kyseiset kasvikset tuodaan tänne vielä lentäen. Olet maininnut, että verotuksella suomalaiset saadaan syömään terveellisesti ja samalla ilmasto pelastuu. Miksi tällaisen muualta tuotujen ja ilmastoa pilaavien kasvisten verotus eriytetään niistä vaihtoehdoista, joiden ilmastohaitta on paljon pienempi, eli kotimaisen lähellä tuotetun kasvisten? Lihan- ja maidontuotanto siirtyisi näillä esittämilläsi asioilla ulkomaille, sillä maailmalla näiden kysyntä vain kasvaa. Haluan myös muistuttaa, että tietyn elintarvikeryhmän jakaminen verotuksessa kahtia olisi EU-oikeuden näkökulmasta hankalaa, sillä toisiaan korvaaviin, kilpaileviin tuotteisiin ei saa soveltaa eri arvonlisäverokantoja. Sovitaanko nyt niin, että ilmastovaikutuksienkin vuoksi pyritään vähentämään lautaseltamme riisiä ja muita ulkomaisia tuotteita ja pyritään lisäämään kotimaisella työllä täällä tuotettua ja valmistettua ruokaa?

Suomessa on 3,4 miljoonaa polttomoottoriautoa, joiden keski-ikä on EU:n korkein, 12 vuotta. Haluat kieltää näiden käytön henkilöliikenteessä. Vaikka olenkin todella ahkera tekemään töitä, niin minulla ei ole varaa ostaa uutta sähköautoa. Auto on minulle pakollinen, jotta pääsen töihin, kauppaan ostamaan niitä vihanneksia tai viemään lapseni kouluun. Miten luulet, että pienituloinen pystyisi ostamaan itselleen sähköauton? Järkevää olisi hyödyntää uutta teknologiaa, jota on jo olemassa, muuttamalla nykyiset autot käyttämään vähemmän fossiilisia polttoaineita lisäämällä biopolttoaineiden hyödyntämistä. Tätä biopolttoaineiden raaka-ainetta saa muuten suomalaisilta pelloilta ja  metsistä. Verotus, josta niin innolla puhut, voitaisiin jättää autonhankinnasta pois, jolloin suomalaisilla olisi mahdollisuus ostaa vähempipäästöisiä uusia autoja ja siirtää verotusta ilmastoa pilaaviin asioihin, kuten kivihiilen käyttöön.

Sitten mennään vielä metsään. Suomen hyvinvointi on kasvanut metsäosaamisemme takia. Meillä osataan metsänkasvatus, ja metsät kasvavatkin nyt enemmän kuin koskaan aikaisemmin. Samaan tahtiin kasvavat Suomen hiilinielut. Metsien osuus Suomen hiilidioksidipäästöjen sitomisesta on yli puolet. Asun Äänekoskella, jossa on juuri käynnistynyt upea biotuotetehdas. Ymmärsinkö oikein, että nyt haluat rajoittaa puun käyttöä? Näin olen lukenut. Kysynkin sinulta, jos puuta ei saa hakata, niin mitkä kuukaudet haluat, että uusi tehdas on kiinni? Kysyntää maailmalla on, jolloin esittämällä hakkuurajoituksia tuotanto siirtyy pois Suomesta ja uusia investointeja ei tänne saada. Samoin esittämäsi rajoitteet metsien hakkaamisen osalta ovat erikoisia. Suomessa on yli 630.000 metsänomistajaa. Jos hakkuumäärää rajoitetaan, niin kuka tulee sanomaan, milloin Teppo saa myydä ja miksi Matti joutuu odottamaan metsän myyntiä seuraavaan vuoteen, kun asetettu määrä on tullut täyteen? Olisi aika uskoa suomalaiseen metsänomistajaan ja hänen tahdostaan jättää metsät paremmassa kunnossa lapsilleen kuin ne itse on saanut.

Haluan myös kiittää sinua. Politiikasta on tullut mielenkiintoisempaa kuin pitkään aikaan. Nyt, kun molemmat olemme ehdolla, niin ainakin minun kampanjaan näillä asioilla on ollut positiivinen vaikutus! Kiitos, näitä lisää!

Tommi Lunttila

kansanedustajaehdokas (kok.)

One Thought on “Hei Antti Rinne”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *